Wafle trójkolorowe

Wafle przełożone masą, przygotowaną na mleku w proszku. Masa ma 3 smaki: waniliowy, czekoladowy i orzechowy. Wafle są bardzo smaczne, choć sycące. Proponuję pokroić je na małe kosteczki, tak na jeden, dwa gryzy.
Za umieszczenie przepisu w galerii czytelników bardzo dziękuję Monice. W przepisie nic nie zmieniłam, jedynie zmniejszyłam o połowę ilość cukru.
Składniki:
- 1 opakowanie wafli (potrzebne jest 5 sztuk)
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 kostki masła (500g)
- 4 szklanki mleka w proszku
- 100g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 100g zmielonych orzechów (lub drobno pokrojonych)
Sposób przygotowania:
- Mleko, cukier, cukier waniliowy i masło umieścić w garnku. Doprowadzić do zagotowania i od razu ściągnąć garnek z pieca. Ostudzić.
- Do zimnej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jeden połamany na małe kawałki wafel.
- Masę podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać drobno pokrojoną lub startą czekoladę i kakao. Do drugiej części dodać zmielone orzechy. Trzecią część pozostawić białą.
- Na pierwszy wafel wyłożyć białą masę. Wyrównać i przykryć drugim waflem. Wyłożyć czekoladową masę, wyrównać i przykryć kolejnym waflem. Następnie wyłożyć masę orzechową i przykryć czwartym waflem.
- Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
- Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: | około 50 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.