Kakaowe ciasteczka z krówką

Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje.

Składniki:

  • 115g masła
  • 110g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko
  • 30g kakao
  • 150g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • cukierki krówki

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę zagnieść na jednolite ciasto.
  2. Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
  3. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Kakaowe ciasteczka z krówką

Kakaowe ciasteczka z krówką