Kakaowe ciasteczka z krówką

Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje. Ciastko kakaowe jest miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto:

  • 115 g masła, temperatura pokojowa
  • 110 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 30 g kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:

  • cukierki krówki (ok. 8 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę przełożyć do miski i zagnieść chwilę, najlepiej robotem kuchennym, aż składniki się połączą. (Ziarenka cukru będą widoczne).
  2. Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. (Ciastka formować w miarę możliwości szybko, aby ciasto nie ociepliło się od rąk). W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.

2

  1. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze, aż ostygną.

4

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 15- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kakaowe ciasteczka z krówką