Kakaowe ciasteczka z krówką
Mocno kakaowe, kruche ciasteczka z niespodzianką w środku. Po upieczeniu krówka w środku będzie ciągnąca, z czasem stwardnieje. Ciastko kakaowe jest miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto:
- 115 g masła, temperatura pokojowa
- 110 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 30 g kakao
- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
- cukierki krówki (ok. 8 sztuk)
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło, cukier, jajko, kakao, mąkę i sodę przełożyć do miski i zagnieść chwilę, najlepiej robotem kuchennym, aż składniki się połączą. (Ziarenka cukru będą widoczne).
- Oderwać kawałek ciasta, uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, położyć na środku połowę krówki i zlepić ciasto tak, aby krówka znajdowała się w środku ciasta. (Ciastka formować w miarę możliwości szybko, aby ciasto nie ociepliło się od rąk). W ten sam sposób przygotować resztę ciasteczek.
- Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze, aż ostygną.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 15- 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.