Ciasteczka mocno czekoladowe z orzechami


Proste i szybkie do przygotowania ciasteczka czekoladowe z kawałkami orzechów. Ciasteczka są mocno czekoladowe, lekko chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku.
Należy uważać, aby nie piec ich za długo, aby ich niepotrzebnie nie wysuszać. Wyciągamy je z piekarnika miękkie, a po chwili twardnieją.
https://www.youtube.com/watch?v=TtTX3QbEH4k
Składniki:
- 110 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 90 g cukru (najlepiej brązowego, ale może być też zwykły)
- 1 jajko (rozmiar M)
- 120 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 80 g mąki kukurydzianej i 40 g skrobi ziemniaczanej)
- 60 g orzechów lub migdałów
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę, sodę i kakao.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować w malakserze na bardzo drobno, prawie na proszek.
- Orzechy lub migdały posiekać.
- Do miski przełożyć miękkie masło, cukier i jajko. Zmiksować mikserem chwilę (ok. 15 sekund), aby składniki się połączyły. (Nie należy masy ubijać. Cukier się nie rozpuści).
- Do miski z masłem przesiać mąkę z kakao i sodą. Dodać czekoladę i orzechy. Całość wymieszać łyżką, aż do połączenia.
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżeczką ciasto, formować kulki i układać je na blasze w sporych odstępach.
- Piec jedną blachę po drugiej ok. 10 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Upieczone ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze, ponieważ są miękkie. Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
Można użyć również czekolady gorzkiej. Ciasteczka wyjdą wtedy mniej słodkie.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 28 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.