Czarno- białe gwiazdki


Kruche ciasteczka z jasnego i kakaowego ciasta z migdałem w środku. Ciasteczka są kruche, proste w smaku i nie za słodkie. Łatwe do przygotowania. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Ciasto kruche (jasne i ciemne):
- 250 g masła (lub margaryny)
- 1 jajko
- 350 g mąki pszennej
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- 20 g kakao
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30%
Dodatkowo:
- migdały bez skórki (ewentualnie ze skórką), ok. 140 g
- 1 białko
Sposób przygotowania:
- Jeśli używacie migdałów ze skórką, należy przełożyć je do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na 5- 10 minut, a następnie obrać, ściskając migdał palcami. Migdały dobrze osuszyć na ściereczce.
- Przygotować ciasto kruche. Zimne masło (lub margarynę) pokroić na małe kawałki. Dodać jajko, mąkę, skrobię, cukier, mleko i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Do ⅓ ciasta dodać kakao, cynamon i śmietankę. Zagnieść jednolite ciasto.
- Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Każde ciasto rozwałkować cienko na posypanym mąką blacie. Z ciast wykrawać foremką gwiazdki (lub inne kształty). Z białego ciasta wykrawać większe gwiazdki, a z ciemnego mniejsze.
- Jasne gwiazdki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i skleić z kakaową gwiazdką. Posmarować białkiem ciemną gwiazdkę i na górę lekko wcisnąć migdał.
- Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia, ok. 10 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Piec jedną blachę po drugiej.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: "Die große Advents- Bäckerei".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 100 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.