Ciasteczka orzechowe z dżemem

Kruche ciasteczka orzechowe przekładane dżemem. W oryginalnym przepisie podany jest dżem cytrynowy i z nim zrobiłam też te ciasteczka. Jednak dżem może być dowolny. Nawet czerwony byłby ładniejszy dla kontrastu…, ale i żółty ma swój urok ;)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 240g mąki pszennej
- 240g margaryny
- 140g cukru pudru
- 150g zmielonych orzechów laskowych (mogą być również włoskie lub migdały)
- 2 łyżki mleka
Nadzienie:
- około 200g dżemu cytrynowego (lub innego, dowolnego)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasteczek
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować porcjami na posypanym mąką blacie. Wykrawać ciasteczka o średnicy 4- 5cm. W połowie ciasteczek wykroić środek przy pomocy mniejszej foremki. (Pozostałe ciasto z wykrojonych środków można ponownie zagnieść i wykorzystać na dodatkowe ciasteczka lub upiec i po dwa skleić z dżemem).
- Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C). Ciasteczka ostudzić na kratce z piekarnika.
- Dżem przetrzeć przez sitko i posmarować nim całe ciasteczka.
- Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem i nałożyć je na ciasteczka z dżemem lekko dociskając.
- Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach.
Przepis pochodzi z gazety: „Die große Advents- Bäckerei”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia jednej blachy: |
około 12 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 50 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.