Migdałowe krążki w czekoladzie


Proste ciastka wyciskane z rękawa cukierniczego, lekko migdałowe i do połowy oblane czekoladą.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g zmielonych orzechów lub migdałów
- 200 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- ok. 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko.
- Osobno wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami (lub migdałami).
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z orzechami.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Zrobiłam krążki o wielkości ok. 7- 8 cm średnicy, ale mogą być dowolne lub też inne kształty).
- Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Wychodzą 3 blachy ciastek). Pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie lub smarować silikonowym pędzlem. Układać na kratce kuchennej, aby czekolada zastygła.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Weihnachtsbäckerei für Kinder".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.