Migdałowe krążki w czekoladzie

Proste ciastka wyciskane z rękawa cukierniczego, lekko migdałowe i do połowy oblane czekoladą.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać jajko.
  2. Osobno wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami (lub migdałami).
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z orzechami.
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy i wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Zrobiłam krążki o wielkości ok. 7- 8 cm średnicy, ale mogą być dowolne lub też inne kształty).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Wychodzą 3 blachy ciastek). Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać do połowy w czekoladzie lub smarować silikonowym pędzlem. Układać na kratce kuchennej, aby czekolada zastygła.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Weihnachtsbäckerei für Kinder".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Migdałowe krążki w czekoladzie Migdałowe krążki w czekoladzie

Powiązane przepisy