Pierożki z jabłkami

Miękkie, serowe ciasteczka w kształcie pierożków, nadziewane smażonymi jabłkami i rodzynkami.
Składniki:
Nadzienie:
- 2 duże jabłka
- 50ml wody
- 10g cukru (cukier najlepiej dopasować samemu w zależności od kwaśności jabłek)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- rodzynki (według uznania)
- pół łyżeczki cynamonu
Ciasto:
- 150g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g mąki pszennej
dodatkowo:
- 1 żółtko
- trochę mleka
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
- Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Z ciasta wykrawać kółka dowolnej wielkości (u mnie o średnicy 9cm). Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi).
- Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 18 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.