Amerykańskie ciasteczka z czekoladą (Chocolate Chip Cookies)


Popularne, amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady. Są słodkie i czekoladowe. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, ale podczas studzenia robią się twardsze. Chłodne powinny być chrupiące na brzegach, a w środku miękkie. Bardzo ważny jest czas pieczenia. Za długo pieczone będą całe chrupiące, a chcemy, aby były miękkie w środku. Tak samo redukcja cukru wpłynie negatywnie na ich konsystencję. Proporcja białego cukru do brązowego powinna wynosić 1:1.
Składniki na ok. 50 sztuk:
- 360 g mąki pszennej (u mnie typ 405)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ płaskiej łyżeczki soli*
- 200 g masła, temperatura pokojowa
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 140 g brązowego cukru (nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej)
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g czekoladowych kropelek deserowych (chocolate chunks lub posiekanej na grubsze kawałki czekolady gorzkiej)
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z sodą i solą.
- Miękkie masło ucierać z cukrami przez ok. 10 minut na wysokich obrotach na kremową masę. (Cukier się nie rozpuści).
- Dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując każde jajko ok. ½ minuty. Dodać mieszankę mączną i zmiksować krótko, na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
- Do gotowego ciasta dodać czekoladowe kropelki i wymieszać szpatułką.
- Nabierać po kopiatej łyżeczce ciasta, formować kulki o średnicy ok. 3- 3,5 cm i układać je w sporych odstępach na płaskiej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciasto mocno rozlewa się na boki. Gdy pierwsza porcja się piecze, reszta ciasta w misce może stać na blacie kuchennym).
- Piec w nagrzanym piekarniku, na poziomie wyższym niż połowa piekarnika (lub w połowie), ok. 13 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół), aż brzegi ciasteczek zaczną się delikatnie rumienić.
- Wyciągnąć jeszcze miękkie ciasteczka i pozostawić na ok. 5 minut na blasze. Następnie przenieść na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Polecam spróbować lekko ciepłe, gdy czekolada jeszcze nie zastygła ;)).
- W ten sam sposób upiec resztę ciastek. (Wychodzą 4 blachy).
- Chłodne ciasteczka dobrze przechowują się w szczelnej puszce przez co najmniej 1 tydzień.
Uwaga:
* Smak soli jest lekko wyczuwalny, ale tak ma być. Jeśli nie lubicie smaku soli w słodkich wypiekach np. solonego karmelu to możecie dodać jej mniej.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 50 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.