Kokosanki na mleku skondensowanym


Ekspresowe kokosanki tylko z dwóch składników: wiórków kokosowych i słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wymieszać te dwa składniki, wyłożyć na blachę i upiec. Proste i szybkie do przygotowania. Kokosanki są soczyste, lepkie, słodkie i smaczne. Jeśli chcielibyście trochę mniej słodsze, to można dodać do nich małą ilość sera twarogowego z wiaderka, ale tylko ok. 50- 60 g, aby masa nie wyszła za rzadka i kokosanki podczas pieczenia się nie rozjechały.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 1 puszka (ok. 400 g) słodzonego mleka skondensowanego
- 200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe i słodzone mleko skondensowane przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
- Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
- Kokosanki przechowywać najlepiej w szczelnej puszce. Utrzymują się przez co najmniej 1 tydzień.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.