Ciasteczka z m&m’s bez glutenu

Kruche ciasteczka pełne kolorowych drażetek m&m’s upieczone na bezglutenowej mące.

Ciasteczka piekłam trzykrotnie. Na mące ryżowej, jaglanej (zmieliłam ziarna w Thermomixie) i na mące kukurydzianej. W zależności od użytej mąki różnią się one zarówno wyglądem jak i smakiem. Z mąki kukurydzianej prezentują się nieco ładniej niż na mące jaglanej, ale są bardziej kruche i sypkie. Najlepsze wychodzą według mnie na mące ryżowej.

Składniki na ok. 9 sztuk o śr. 9 cm:

  • 160 g mąki ryżowej, kukurydzianej lub jaglanej
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g masła, zimnego
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • ok. 150 g drażetek m&m’s

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Mąkę, skrobię, zimne masło (pokrojone na małe kawałki), cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Dodać 100 g drażetek i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przełożyć na kawałek folii spożywczej, lekko je spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny. (Można ciasto pozostawić na noc w lodówce lub w szybkiej wersji włożyć do zamrażarki na 30 minut lub dłużej jeśli ciasto będzie za miękkie).
  2. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Z ciasta odrywać kawałki o wadze ok. 50 g, formować kulki i układać je w odstępach na blasze. Kulki spłaszczyć ręką i powciskać pozostałe drażetki.

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 22 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciastka lekko się zarumienią.
  2. Blachę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić ciasteczka na ok. 10 minut na blasze. (Ciasteczka zaraz po upieczeniu są delikatne i muszą ostygnąć, aby można było je ściągnąć z blachy). Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 9

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasteczka z m&m’s bez glutenu Ciasteczka z m&m’s bez glutenu