Rogaliki z makiem


Miękkie, lekko chrupiące rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z masą makową w środku. Polecam użyć domowej masy makowej, przygotowanej według przepisu: "Masa makowa". W szybkiej wersji można użyć kupnej. Ciasto na rogaliki nie zawiera ani jajka, ani cukru. Całość jest wystarczająco słodka od lukru i masy makowej. Rogaliki są pyszne i idealne do mrożenia nawet już polukrowane.
https://www.youtube.com/watch?v=16FO1Ct7d1Q
Składniki na 40 sztuk:
Ciasto krucho- drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%, temperatura pokojowa
- 250 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
Nadzienie:
- ok. 400- 450 g masy makowej (kupnej lub z przepisu: "Masa makowa")
Lukier:
- ok. 200 g cukru pudru
- ok. 4 łyżek wrzątku
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę i miękkie masło, pokrojone na kawałki. Wyrobić ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podzielić na pięć równych części.
- Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę (lub więcej) masy makowej i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2,5 blachy rogalików).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół.
- Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z wrzątkiem na gładką masę. (Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać cukru pudru. Gdyby był za gęsty, dodać więcej wody).
- Lukier rozprowadzić na ciepłych lub chłodnych rogalikach. Pozostawić do zaschnięcia.
Uwaga:
- Rogaliki można zamrozić już polukrowane. Zamrożone wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia lub rozmrozić w mikrofalówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
40 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.