Rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego z marmoladą lub powidłami w środku. Ciasto jest mało słodkie. Osładza je nadzienie oraz posypka cukrowa z wierzchu.
Za przesłanie przepisu serdecznie dziękuję Pani Grażynie.
cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)
Sposób przygotowania:
Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ciasto podzielić na cztery równe części.
Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Uwaga:
Gotowe rogaliki można przechowywać zawinięte w worku foliowym lub w puszce do kilku dni. Można je również zamrozić. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem, wyciągnąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.
Nasze ulubione od kilku miesięcy :) robiłam z marmoladą z pigwy (niebo w gebie), powidłami a dzieciakom z nutellą. Dziś spróbuję z jabłkiem :) dziękuję za cudowny przepis :)
Musiałeś coś źle zrobić w przepisie. Ciasto dosłownie ugniata się w rękach, a wałek tylko delikatnie wykańcza robotę. Wpis nieadekwatny do prawdy o tym wyrobie.
REWELACJA ! Rogaliki przepyszne. Zrobiłam i przyznaję - „NIEBO W GĘBIE” ! Przepis napisany w sposób przejrzysty. Aż chce się je robić. Polecam! Zrobię je jeszcze wiele wiele razy!
Rogaliki pycha, cudowny smak i bardzo czytelny opis przepisu ,uzyje ciasta do innych wypieków, to będzie hit bożonarodzeniowy tym bardziej że jestem raczkujaca jeśli chodzi o drożdżowe
Rogaliki są naprawdę przepyszniutkie bardzo dziękuje za przepis, na pewno będę często z niego korzystała! Pozdrawiam cieplutko, wystarczy niewiele ponad 15 minut w piekarniku i rogaliki są gotowe 😍
To są rogaliki mojej Mamy z lat 60-tych. U nas do ciasta dodaje się tylko 2 żółtka a białka zostawia. Po podrośnięciu każdy z rogalików biorę do ręki , wierzch moczę w ubitej pianie z 2 białek a następnie dotykam do cukru. Tym sposobem na wierzchu rogalików powstaje bardzo smaczna, chrupko-słodka powierzchnia.