Rogaliki krucho- drożdżowe (2)

151 Komentarzy
Rogaliki krucho- drożdżowe

Rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego z marmoladą lub powidłami w środku. Ciasto jest mało słodkie. Osładza je nadzienie oraz posypka cukrowa z wierzchu.

Za przesłanie przepisu serdecznie dziękuję Pani Grażynie.

A może macie ochotę na takie rogaliki, ale z nadzieniem wytrawnym? Zapraszam po przepis: "Rogaliki ze szpinakiem i fetą".

Składniki na 32 sztuki:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • marmolada lub gęste powidła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2

  1. Ciasto podzielić na cztery równe części.

3

  1. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
  2. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).

4

5

6

  1. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  2. Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

  • Gotowe rogaliki można przechowywać zawinięte w worku foliowym lub w puszce do kilku dni. Można je również zamrozić. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem, wyciągnąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 32

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Rogaliki krucho- drożdżowe Rogaliki krucho- drożdżowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 4 lat temu
    Czy surowe ciasto można zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 4 lat temu
    Robiłam dziś pierwszy raz i są przepyszne.😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    P.May · 4 lat temu
    Nasze ulubione od kilku miesięcy :) robiłam z marmoladą z pigwy (niebo w gebie), powidłami a dzieciakom z nutellą. Dziś spróbuję z jabłkiem :) dziękuję za cudowny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Świetny przepis ,zrobiłam z podwójnej porcji. Rogaliki wyszły super. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartosz · 4 lat temu
    Ciasto wyszło beznadziejne, ciężko je rozwałkować, smak przeciętny. Nie zrobię już ich.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 4 lat temu
      Jeszcze nie robiłam ciasta na rogaliki które wałkowalo się tak lekko 🤦🏻‍♀️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna- Wrocław · 3 lat temu
      Musiałeś coś źle zrobić w przepisie. Ciasto dosłownie ugniata się w rękach, a wałek tylko delikatnie wykańcza robotę. Wpis nieadekwatny do prawdy o tym wyrobie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiwianna · 4 lat temu
    REWELACJA ! Rogaliki przepyszne. Zrobiłam i przyznaję - „NIEBO W GĘBIE” ! Przepis napisany w sposób przejrzysty. Aż chce się je robić. Polecam! Zrobię je jeszcze wiele wiele razy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja Ropelewska · 4 lat temu
    Rogaliki pycha, cudowny smak i bardzo czytelny opis przepisu ,uzyje ciasta do innych wypieków, to będzie hit bożonarodzeniowy tym bardziej że jestem raczkujaca jeśli chodzi o drożdżowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    Najcudowniejsze rogaliki jakie jadłam 🥰Dobrze,ze zrobiłam z podwójnej porcji to mogę się podzielić ze znajomymi na pewno się ucieszą❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    CYGAN Marcin · 4 lat temu
    Dziś robię pierwszy raz zobaczymy co wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 4 lat temu
    Rogaliki są naprawdę przepyszniutkie bardzo dziękuje za przepis, na pewno będę często z niego korzystała! Pozdrawiam cieplutko, wystarczy niewiele ponad 15 minut w piekarniku i rogaliki są gotowe 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 lat temu
    dzień dobry, czy mogę uzyć innego nadzienia np. Nutelli?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 4 lat temu
    Wszystko fajnie ale piekarnik 180stopni i słabo się pieką?już godzina i nie są rumiane?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Niemożliwe, coś piekarnik szwankuje. Sprawdź, czy w ogóle grzeje. Może się grzałka zepsuła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    Rogaliki przepyszne! Idealne! Robiłam pierwszy raz i na pewno ten przepis zagości w mojej kuchni na stałe. (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 4 lat temu
    Zrobiłam wczoraj rogaliki w powyższego przepisu i wyszły przepyszne, kruche tak jak lubię :) Przepis już zostaje że mną :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Praczyk · 4 lat temu
    Czy ciasto moge przygotować dzień wcześniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Rogaliki rewelacja!!!Wszystkie zjedzone. Będę powtarzać ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Rogaliki przepyszne, przepis rewelacja😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 4 lat temu
    To są rogaliki mojej Mamy z lat 60-tych. U nas do ciasta dodaje się tylko 2 żółtka a białka zostawia. Po podrośnięciu każdy z rogalików biorę do ręki , wierzch moczę w ubitej pianie z 2 białek a następnie dotykam do cukru. Tym sposobem na wierzchu rogalików powstaje bardzo smaczna, chrupko-słodka powierzchnia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Rewelacja. Rogaliki są przepyszne. (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Właśnie się pieką w piekarniku. Pachnie cudownie 😍 idealne do popołudniowej kawy. Moje z konfitura malinowa i śliwkami.