Rogaliki krucho- drożdżowe (2)

151 Komentarzy
Rogaliki krucho- drożdżowe

Rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego z marmoladą lub powidłami w środku. Ciasto jest mało słodkie. Osładza je nadzienie oraz posypka cukrowa z wierzchu.

Za przesłanie przepisu serdecznie dziękuję Pani Grażynie.

A może macie ochotę na takie rogaliki, ale z nadzieniem wytrawnym? Zapraszam po przepis: "Rogaliki ze szpinakiem i fetą".

Składniki na 32 sztuki:

Ciasto krucho- drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła (lub margaryny)
  • 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • marmolada lub gęste powidła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier (u mnie drobny do wypieków, ale może być grubszy)

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę (lub jogurt) przełożyć np. do miski. Miskę wstawić do gorącej wody i mieszać śmietanę, aż będzie lekko ciepła. Miskę z lekko ciepłą śmietaną wyciągnąć z wody, dodać pokruszone świeże (lub suszone) drożdże i cukier. Wymieszać łyżką na gładką papkę. Przykryć ściereczką i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać sól, pokrojone na kawałki masło, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2

  1. Ciasto podzielić na cztery równe części.

3

  1. Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła na grubość ok. 3 mm i pociąć na 8 trójkątów.
  2. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady lub niecałą łyżeczkę powideł i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika). Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).

4

5

6

  1. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  2. Jajko rozkłócić i przy pomocy pędzelka posmarować rogaliki. Posypać cukrem.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20- 25 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

  • Gotowe rogaliki można przechowywać zawinięte w worku foliowym lub w puszce do kilku dni. Można je również zamrozić. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem, wyciągnąć je i pozostawić w temperaturze pokojowej do rozmrożenia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 32

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Rogaliki krucho- drożdżowe Rogaliki krucho- drożdżowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Rewelcyjne te rogaliczki...cód miód mniaaammmm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 3 lat temu
    Przepyszne! Moje nadziane masa makowa z orzechami wyszło obłędnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Cudowne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zibiusz · 3 lat temu
    Co prawda, ciasto w lodówce nie wyrosło ale i tak wyszly wyśmienite. I rzeczywiście kruche oraz bardzo smaczne. Dzisiaj zrobię drugi raz tylko, że więcej 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fiołek16 · 3 lat temu
    Boskie, plastyczne ciasto, rogaliki z powidłem zrobiłam, cudne wyszły😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Witam, czy żeby przyspieszyć czas mogę wrzucić ciasto do zamrażarki zamiast lodówki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 3 lat temu
    Ciasto nieudany przepis rozłaziło się po walkiem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iwona · 3 lat temu
      Robiłam już 3 razy i świetnie wyszły.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 3 lat temu
      Coś żle zrobione,robiłam kilka razy i jest ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Robię, mroże i wkładam do śniadaniówek.Rok szkolny się zaczął, więc wróciłam do pieczenia 😏
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 3 lat temu
    Cudowne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 3 lat temu
    Pyszne!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Dzięki za przepis, koledzy do dzisiaj pytająz kiedy upiekę znowu :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Robiłam rogaliki już kilka razy zawsze z dwóch porcji są przepyszne i szybko znikają. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna- Wrocław · 3 lat temu
    Rogaliki z małą ilością cukru (co stanowi plus).Ciasto wyrasta pięknie, jest dobre i nietypowe. Smak jest faktycznie krucho-drożdżowy.Cena wyrobu ok. 10 zł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Wszędzie na opakowaniu pisze że 7 g drożdży to pół kilo mąki. Tutaj widzę że na pół kilo mąki mamy 12 g drożdży instant. Czy nie okaże się tak że będzie dosyć mocno czuć drożdżami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Dodam jeszcze że ciasto wyrobił thermomix 3min. program ciasto. Każde inne urządzenie da radę. Ciasto z łatwością odchodzi od ścianek naczynia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Przepyszne. U mnie 100g. mąki pełnoziarnistej i 400g mąki tortowej. Wyrastało ciasto ok. 2h. Bo byłam zajęta czymś innym. Bardzo dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Wyszły pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 4 lat temu
    Rogaliki rewelacja ,puszyste a zarazem kruche ,cudo😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Rogaliki rewelacyjne. U nas rozeszły się w błyskawicznym tempie. Przepis godny polecenia w 100% (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Koko · 4 lat temu
    Jest pysznie. Polecam..Samo ciasto jest super.