Palmiery


Ekspresowe ciasteczka- ślimaki z ciasta francuskiego z cukrem. Można dodać jeszcze cynamon, ale nawet tylko z dodatkiem zwykłego, białego cukru ciasteczka są pyszne. Cukier podczas pieczenia karmelizuje i oblepia ciasto francuskie. Dzięki temu ciasteczka są chrupiące, słodkie i karmelowe. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne, gdy najdzie nas ochota na słodkie lub goście stoją prawie przed drzwiami. Każdy sobie z nimi poradzi.
Ciasteczka najsmaczniejsze są w dzień przygotowania.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok. 100 g cukru (zwykły lub brązowy)
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie wyciągnąć wcześniej (co najmniej 15 minut) z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej. (Będzie się go łatwiej zwijać).
- Połowę cukru (lub cukru wymieszanego z cynamonem) wysypać na blat kuchenny i rozłożyć go równomiernie na wielkość mniej więcej ciasta francuskiego.
- Na cukrze rozłożyć ciasto francuskie. Docisnąć lekko dłońmi, aby cukier przykleił się do ciasta.
- Na ciasto wysypać drugą połowę cukru i dłońmi lub wałkiem docisnąć, aby wbił się w ciasto.
- Ciasto zwinąć ciasno wzdłuż krótszego boku z dwóch stron w dwa rulony do środka tak, aby na środku stykały się ze sobą.
- Pokroić ostrym nożem na plasterki o ok. 1 cm grubości i ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Jeśli ślimaczki trochę się zdeformowały podczas krojenia, można dłońmi poprawić ich kształt).
- Ciasteczka posypać resztą cukru, który pozostał na blacie.
- Ciasteczka lekko docisnąć dłonią.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół) ok. 6- 7 minut, do lekkiego zarumienienia na brzegach. Następnie przełożyć delikatnie np. drewnianą szpatułką na drugą stronę i piec, aż ładnie się zarumienią (ok. 6- 7 minut).
- Pozostawić do ostygnięcia. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, jak ostygną zrobią się chrupiące.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość: |
ok. 22 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.