Rogaliki serowe z posypką orzechowo- cynamonową


Delikatne, kruche rogaliki z ciasta serowego. Zamiast nadzienia, obtoczone są w zmielonych orzechach, cukrze i cynamonie. Są chrupiące, lekkie i aromatyczne.
Dobrze przygotowane rogaliki będą lekko się listkować w środku, podobnie jak ciasto francuskie. Według mnie troszkę lepsze tj. delikatniejsze rogaliki wychodzą na serku kremowym niż na klasycznym twarogu.
Składniki na 32 rogaliki:
Ciasto:
- 250 g serka kremowego typu Philadelphia lub twarogu półtłustego zmielonego, zimnego
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła, zimnego
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
Posypka orzechowo- cynamonowa:
- 30 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Przygotować posypkę orzechowo- cynamonową: W miseczce wymieszać zmielone orzechy, cukier i cynamon. Posypkę podzielić na 4 części, każda po 20g. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: Jajko wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem.
- Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, ser i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto. (Można ręcznie, ale polecam użyć mikser ręczny z mieszadłami do wyrabiania ciasta, aby ciasto nie ogrzało się od rąk).
- Ciasto przełożyć na grubo posypany mąką blat. (Ciasto jest klejące). Podzielić na 4 równe części.
- Każdą część, jedną po drugiej, rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła dość cienko na grubość ok. 3 mm. (Ciasto przed wałkowaniem posyp z góry mąką. Wałek również oprósz mąką. Ważne, żeby w ciasto nie wgniatać dodatkowej mąki, z zewnątrz można ;)).
- Ciasto posmarować cienko pędzelkiem drugą połową roztrzepanego jajka. Posypać posypką orzechowo- cynamonową.
- Koło pociąć na 8 trójkątów. Trójkąty odwrócić na drugą stronę, czyli posypką do blatu.
- Trójkąty zwinąć delikatnie od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki.
- Gotowe rogaliki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy rogalików).
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 32 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.