Ciastka daktylowo- owsiane

Owsiane ciastka z suszonymi owocami bez cukru, glutenu, laktozy i jajka. Łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego zdrowe i smaczne.

Składniki na 10 sztuk:

  • 60 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 25 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej proszę wybrać bezglutenowe płatki owsiane)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 100 g suszonych moreli (lub śliwek kalifornijskich)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatek do wyboru:

  • 40 g kakao
  • 60 g orzechów
  • 20 g ziaren sezamu
  • 80 g czekolady gorzkiej posiekanej na grube kawałki (najlepiej o co najmniej 70% zawartości kakao)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć na malaksera, Thermomixa itp. i zmiksować, aż powstanie klejąca masa. (W Thermomixie 40s./ obr. 6. Możecie wybrać jeden dodatek, o który wzbogacicie ciastka. Jeśli będzie to kakao lub orzechy, należy dodać je do wszystkich składników i zmiksować z nimi. Posiekaną czekoladę lub ziarna sezamu dodać do gotowej masy i zagnieść ręką).

2

  1. Masę podzielić na 10 części. Uformować je w kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Kulki rozpłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią.

3

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut, aż delikatnie zarumienią się po bokach, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Piewrsze trzy zdjęcia: Ciastka z kawałkami migdałów bez skórki. (Posiekane migdały dodałam do masy i zagniotłam ręką). Ostatnie zdjęcie: Ciastka z sezamem.

Źródło: Przepis pochodzi z książki "Süsses ohne Frust" Ulrika Hoffer.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Ciastka daktylowo- owsiane Ciastka daktylowo- owsiane
Ciastka daktylowo- owsiane