Ciastka migdałowe z kawałkami czekolady (low carb)


Niskowęglowodanowe ciastka z masłem migdałowym lub orzechowym i kawałkami czekolady. Są miękkie, lekko puszyste i do tego bezglutenowe. Piekłam je już z dodatkiem mąki sojowej, jaglanej i z ciecierzycy. Wszystkie warianty smaczne. Z mąką jaglaną nie będą już niskowęglowodanowe, ale dalej bezglutenowe ;).
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 g masła, temperatura pokojowa
- 80 g ksylitolu
- szczypta soli
- 100 g musu (masła) migdałowego lub orzechowego (100% migdałów lub orzeszków ziemnych)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów bez skórki)
- 30 g mąki sojowej (z ciecierzycy lub jaglanej)
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać na kawałki. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę migdałową, sojową i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski dodać miękkie masło, ksylitol i szczyptę soli. Zmiksować na jasną masę. (Ksylitol się nie rozpuści. Miksowałam 2 minuty na wysokich obrotach).
- Dodać masło migdałowe (lub orzechowe) i jajko. Zmiksować 1 minutę.
- Dodać mieszankę mączną i zmiksować do połączenia lub wymieszać szpatułką. Wmieszać kawałki czekolady.
- Ciasto wyłożyć na kawałek folii spożywczej. (Ciasto jest bardzo klejące, jeśli użyta mąka migdałowa jest nieodtłuszczona jak u mnie). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin.
- Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać z ciasta kawałki ważące ok. 27g. (Otrzymamy łącznie ok. 20 ciastek). Z kawałka ciasta uformować szybko kulkę, ułożyć ją na blasze i lekko spłaszczyć. (Ciasto mocno się klei. Odrywać je opuszkami palców i formować sprawnie kulki). Kulki układać w odstępach, ponieważ rosną podczas pieczenia. (Kulki należy uformować w miarę szybko, aby ciasto nie zdążyło się zbytnio ocieplić, bo wtedy będzie się jeszcze bardziej kleić).
- Piec jedną blachę po drugiej ok. 13- 15 minut, aż ciastka lekko się zarumienią w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciastka pozostawić na blasze do ostygnięcia, ponieważ są miękkie.
Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Schlank und fit, Low Carb Backen".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.