Babka czekoladowa


Prosta i szybka do przygotowania babka o smaku czekoladowym, z kawałkami czekolady w środku. Dla wzmocnienia smaku czekoladowego polecam polać babkę dodatkowo polewą czekoladową.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek (rozmiar M)
- 220 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 200 g czekolady gorzkiej (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
Polewa czekoladowa:
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Czekolady posiekać drobno. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę pszenną, skrobię, kakao i proszek do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Miękkie masło zmiksować z cukrem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- Wymieszaną mąkę dodawać stopniowo razem z mlekiem do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie szpatułką lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
- Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
- Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Piekę babkę dokładnie 65 minut).
- Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje, a następnie polać ciasto.
Uwaga:
- Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz, jajka i mleko wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.