Ciasto czekoladowo- orzechowe bez mąki


Wilgotne, łatwe i szybkie ciasto czekoladowo- orzechowe. Ciasto jest bezglutenowe. Pieczemy je wyłącznie na zmielonych orzechach lub migdałach. Do tego spora porcja czekolady, jajka i proszek do pieczenia. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. W środku jest wilgotne i przypomina ciasto brownie.
Ciasto piekłam już kilkakrotnie. Piekłam je na samej czekoladzie gorzkiej, na samej mlecznej oraz używając pół na pół mlecznej i gorzkiej. Przy użyciu samej czekolady mlecznej nie ma potrzeby dodawana już dodatkowego cukru do ciasta. Wszystkie trzy kombinacje podaję poniżej do wyboru.
Wariant I na czekoladzie gorzkiej.
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 4 jajka (rozmiar M)
- 10 g kakao
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wariant II na czekoladzie gorzkiej i mlecznej
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g masła
- 60 g cukru
- 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 4 jajka (rozmiar M)
- 10 g kakao
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wariant III na czekoladzie mlecznej
Składniki:
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 200 g masła
- 4 jajka (rozmiar M)
- 10 g kakao
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
- W miseczce wymieszać zmielone orzechy lub migdały, kakao, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajka. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na blacie do ostygnięcia.
- Chłodne ciasto można polać roztopioną czekoladą i oprószyć cukrem pudrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.