Potrójnie czekoladowe brownies

Brownies przygotowane na czekoladzie gorzkiej z powtykanymi w ciasto kawałkami czekolady mlecznej i białej. Ekstremalnie czekoladowe ciasto. Jest mocno wilgotne, soczyste, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Również w wersji bezglutenowej, na mące ryżowej wychodzi genialne.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 50 g kakao
  • 150 g cukru brązowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 75 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z kakao.
  3. Mleczną i białą czekoladę pokroić w nie za drobne kawałki.
  4. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wlać stopniowo śmietanę i dodać mąkę z kakao.
  5. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką kawałki czekolady.
  6. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 24x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na blacie na 30 minut. Następnie wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Potrójnie czekoladowe brownies Potrójnie czekoladowe brownies Potrójnie czekoladowe brownies