Makowiec na kruchym cieście z kruszonką


Łatwy makowiec na kruchym cieście. Wilgotna masa makowa z bakaliami na maślanym, kruchym spodzie, pokryta chrupiąca kruszonką. Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.
Makowiec można przygotować również na mące bezglutenowej.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200 g mąki kukurydzianej i 200 g skrobi ziemniaczanej)
- 240 g masła
- 150 g cukru
Masa makowa:
- 200 g suchego, zmielonego maku
- 180 ml wody
- 180 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 3 łyżki miodu
- 120 g bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka)
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka. (Można też ciasto zagnieść ręcznie).
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować masę makową. Zmielony mak, śmietanę i wodę wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małej mocy palnika tak długo, aż masa zgęstnieje (płyn odparuje, a mak napęcznieje). Ściągnąć z pieca. Wmieszać miód i pozostawić do ostygnięcia.
- Bakalie posiekać.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i bakalie dodać do chłodnej masy makowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać szpatułką do masy makowej.
- Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie można schłodzić w lodówce.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.