Wieniec wielkanocny

Przepis na drożdżowy wieniec wielkanocny. Wieniec wielkanocny udekorowany kolorowymi jajkami będzie pięknie wyglądał na wielkanocnym stole.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 40g świeżych drożdży
- 250ml mleka
- 2 jajka
- żółtko
- 60g miękkiego masła
- 60g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 100g migdałów w płatkach
- garść rodzynek
- 5- 6 kolorowych jajek
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Kolejno dodać 2 jajka, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto (ciasto będzie klejące). Dodać rodzynki i migdały (odkładając trochę migdałów do posypania na górę ciasta) i ponownie zagnieść. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Z ciasta uformować dwa wałki.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spleść je ze sobą tworząc wieniec. Splatać tak, aby powstało 5 otworów.
- Do otworów wsadzić rurki zrobione z papieru do pieczenia owinięte folią aluminiową lub z kilkakrotnie zwiniętej folii aluminiowej.
- Ciasto pozostawić na blasze do wyrośnięcia.
- Ciasto posmarować żółtkiem i posypać płatkami migdałów.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
- Po ostygnięciu wyjąć rurki i w dziury wsadzić kolorowe jajka.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony www.chefkoch.de, autor mima53.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.