Ciasto kukułka


Wilgotne, mocno nasączone alkoholem czekoladowe ciasto. Składa się z kakaowego biszkoptu i kakaowych herbatników przełożonym bitą śmietaną. Nasączone jest czekoladowym ponczem ze sporą ilością alkoholu, a oblane jest polewą czekoladową. Bardzo smaczne ciasto, delikatne, nie za słodkie i mocno wilgotne. Smakuje lepiej niż wygląda ;).
Składniki:
Biszkopt z 6 jaj:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 kopiata łyżka kakao
- nieco ponad ½ szklanki mąki pszennej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
- ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Poncz:
- 1 szklanka zaparzonej kawy*
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 3 łyżki cukru
- ¾ szklanki wódki
Krem:
- 1 litr słodkiej śmietany 30- 36%
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ szklanki zimnej wody
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 20 g masła
- 150 g słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 200 g herbatników kakaowych
- cukrowa posypka o smaku czekoladowym
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą (lub mąką) lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować biszkopt. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i kakao. (Dobrze jest przesiać przez sitko). Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- Wymieszaną mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników).
- Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku. Następnie wyjąć na blat, oddzielić nożem od formy i razem z formą odwrócić ciasto do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować poncz. Kawę zaparzyć i wymieszać z cukrem. Czekolady posiekać i przełożyć do metalowej miseczki. Zalać gorącą kawą i wymieszać do rozpuszczenia. (Jeśli czekolada całkowicie się nie rozpuści to podgrzać w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia. Jeśli pomimo rozpuszczenia czekolady poncz będzie niejednolity tj. z oddzielającą się czekoladą, należy zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wlać wódkę i wymieszać.
- Przygotować krem. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać pół szklanką zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i letnią żelatynę.
- Dolny blat biszkoptowy włożyć do formy. Wylać równomiernie połowę ponczu. (Ponczu jest dużo). Wyłożyć połowę kremu z bitej śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć resztą ponczu i wyłożyć resztę kremu z bitej śmietany. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Dodać masło i śmietanę. Podgrzewać w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się składników. Polewę schłodzić w zimnej wodzie, a gdy lekko zgęstnieje wylać na herbatniki. Posypać posypką i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby herbatniki zmiękły, a ciasto przeszło smakiem.
Uwagi:
- 1 szklanka= 250 ml
- *Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.