Sernik ajerkoniakowy


Aksamitny, kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem ajerkoniaku. Ajerkoniak w masie serowej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Wpływa on także na kolor i konsystencję sernika. Sernik prezentuje się pięknie, jak tort. Obłożony jest i udekorowany bitą śmietaną, a wierzch pokryty jest, dla podkreślenia smaku, ciemną warstwą likieru jajecznego.
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników kakaowych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
- 60 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%)
- 250 ml ajerkoniaku (Advocaata)
- 200 g cukru
- 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Dekoracja:
- 80 ml ajerkoniaku (Advocaata)
- ½ łyżeczki żelatyny w proszku
- ok. 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- brązowa posypka cukrowa lub wiórki czekoladowe
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód ciasteczkowy. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, jajka, ajerkoniak, śmietanę i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.
- Schłodzony sernik wyciągnąć z formy i ułożyć na paterze. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Boki i górę sernika posmarować śmietaną. Boki obsypać posypką cukrową lub wiórkami czekoladowymi. (Najłatwiej jest to zrobić nabierając posypkę na dłoń i dociskając ją lekko do boku sernika). Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (u mnie duża, w kształcie zamkniętej gwiazdki) I udekorować brzeg góry sernika. Sernik wstawić do lodówki.
- Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody. Ajerkoniak podgrzać do zagotowania, ściągnąć z pieca i wymieszać z żelatyną. Ostudzić. Zimną masę wylać na sernik. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.