Sernik ajerkoniakowy

Aksamitny, kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem ajerkoniaku. Ajerkoniak w masie serowej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Wpływa on także na kolor i konsystencję sernika. Sernik prezentuje się pięknie, jak tort. Obłożony jest i udekorowany bitą śmietaną, a wierzch pokryty jest, dla podkreślenia smaku, ciemną warstwą likieru jajecznego.

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników kakaowych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie 20%)
  • 250 ml ajerkoniaku (Advocaata)
  • 200 g cukru
  • 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Dekoracja:

  • 80 ml ajerkoniaku (Advocaata)
  • ½ łyżeczki żelatyny w proszku
  • ok. 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • brązowa posypka cukrowa lub wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód ciasteczkowy. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, jajka, ajerkoniak, śmietanę i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na parę godzin do lodówki.

2

  1. Schłodzony sernik wyciągnąć z formy i ułożyć na paterze. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  2. Boki i górę sernika posmarować śmietaną. Boki obsypać posypką cukrową lub wiórkami czekoladowymi. (Najłatwiej jest to zrobić nabierając posypkę na dłoń i dociskając ją lekko do boku sernika). Resztę śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (u mnie duża, w kształcie zamkniętej gwiazdki) I udekorować brzeg góry sernika. Sernik wstawić do lodówki.
  3. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody. Ajerkoniak podgrzać do zagotowania, ściągnąć z pieca i wymieszać z żelatyną. Ostudzić. Zimną masę wylać na sernik. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę do stężenia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Sernik ajerkoniakowy Sernik ajerkoniakowy Sernik ajerkoniakowy