Tort bezowy z crème pâtissière i owocami


Smaczna, słodka beza z francuskim, budyniowym kremem i owocami. Creme patissiere połączyłam z bitą śmietaną, nadając mu lekkości. Tort jest delikatny i pyszny. Zdecydowałam się na dodatek kiwi, ale można zamienić je na inne, sezonowe owoce według uznania.
Składniki:
2 blaty bezowe:
- 5 białek
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Crème pâtissière:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 80 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 30 ml soku z cytryny (ok. 1/2 cytryny)
Dodatkowo:
- 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 4 sztuki kiwi (u mnie 2 zielone i 2 żółte)
Sposób przygotowania:
- Przygotować crème pâtissière. Do garnka wlać mleko i zagotować. Garnek ściągnąć z pieca, przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić na bok.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania, dodać skrobię.
- Gorące mleko wlewać stopniowo do ubitych żółtek, mieszając cały czas trzepaczką.
- Całą masę przelać do garnka, postawić na piecu i mieszając trzepaczką podgrzewać na średniej mocy palnika do zagotowania. Od zagotowania gotować jeszcze ok. 1 minuty. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki). Gotowy budyń ściągnąć z pieca i mieszając trzepaczką wlać powoli sok z cytryny. Budyń przykryć od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
- Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 21 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
- Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
- Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
- Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Creme patissiere wyciągnąć z lodówki i ubić krótko mikserem, aż zrobi się miękki i gładki. Wmieszać delikanie szpatułką bitą śmietanę.
- Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć połowę kremu i dwa kiwi pokrojone w półplaserki. Przykryć drugim blatem bezowym. Wyłożyć resztę kremu i udekorować dwoma owocami kiwi pokrojonymi w półplasterki. Tort schłodzić w lodówce przez ok. godzinę i podawać. (Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 10- 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.