Rolada bezowa dacquoise
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Rolada bezowa dacquoise Rolada bezowa dacquoise](/images/content/949/rolada_bezowa_dacquoise.jpg)
Lekka, bezowa rolada wypełniona lekkim kremem z serka mascarpone, masy krówkowej, orzechów i daktyli. Pyszne, słodkie, lecz nie przesłodzone i rozpływające się w ustach.
Składniki:
Beza:
- 4 białka
- 230 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 150 g masy krówkowej
- 40 g orzechów włoskich
- 80 g suszonych daktyli
Do dekoracji:
- ok. ½ łyżeczki kakao
- 2 orzechy włoskie i 2 suszone daktyle
Sposób przygotowania:
- Blachę do pieczenia (o wymiarach wewnętrznych ok. 30x 40 cm) wysmarować cienko olejem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować bezę. W miseczce wymieszać cukier ze skrobią ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać ocet i stopniowo cukier ze skrobią. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
- Bezę przełożyć na blachę i rozsmarować na blasze na wymiar 24 x 34 cm. (Należy zachować co najmniej 1 cm odstępu od brzegów blachy, ponieważ beza rośnie podczas pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 150°C (najlepiej z termoobiegiem) na środkowej szynie piekarnika.
- Po upieczeniu bezę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze na parę minut. Na blacie rozłożyć papier do pieczenia i przełożyć na niego bezę, odwracając ją do góry dnem. Z góry ściągnąć delikatnie papier i pozostawić bezę do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować krem. Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Serek mascarpone wymieszać łyżką z masą krówkową na jednolitą masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Śmietanę dodawać po łyżce do mascarpone z masą krówkową i mieszać delikatnie szpatułką. Ok. 3 kopiatych łyżek kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Odłożyć do dekoracji. Do reszty kremu wmieszać delikatnie orzechy i daktyle.
- Krem wyłożyć na chłodną bezę, pozostawiając przy jednym, krótszym boku odstęp na ok. 3 cm. (Odstęp jest potrzebny, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nie wypłynęło).
- Zwinąć roladę dość luźno, zaczynając od drugiego krótszego boku.
- Z wierzchu posypać kakao. Kremem z rękawa cukierniczego ozdobić roladę. Orzechy i daktyle przeznaczone do dekoracji przeciąć wzdłuż na pół i ułożyć na roladzie.
- Roladę można podawać od razu. Dobrze jest ją schłodzić ok. 1 godziny w lodówce przed podaniem, ponieważ krem zrobi się stabilniejszy. (Najlepiej zjeść roladę w dzień przygotowania, ale w lodówce utrzymuje się do 2 dni).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![Rolada bezowa dacquoise Rolada bezowa dacquoise](/images/content/949/rolada_bezowa_dacquoise_2.jpg)
![Rolada bezowa dacquoise Rolada bezowa dacquoise](/images/content/949/rolada_bezowa_dacquoise_3.jpg)
![Rolada bezowa dacquoise Rolada bezowa dacquoise](/images/content/949/rolada_bezowa_dacquoise_4.jpg)
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!