Pleśniak z jabłkami


Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaskowatych powideł śliwkowych lub dżemu, jabłek i słodkiej pianki bezowej. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa.
Do ciasta kruchego nie dodaję cukru. Całość jest wystarczająco słodka od powideł i bezy. Ciasto jest wspaniałe, słodko- kwaskowe. Kto mi nie ufa na słowo, może dodać troszkę cukru, według własnego gustu ;), ale obiecuję, że nie trzeba.
Składniki:
Ciasto kruche (bez dodatku cukru):
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)
Piana bezowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Warstwa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek (np. szara reneta)
- 1 łyżka cynamonu
- rodzynki (opcjonalnie)
- cukier do smaku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 300- 350g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
- Ciasto podzielić na 3 części: ½, ¼ i ¼. (Podzielić ciasto na pół. Jedną połowę jeszcze raz na pół).
- ¼ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
- Drugą ¼ część ciasta zagnieść z łyżką kakao. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
- Największą część ciasta (½ ciasta) wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
- Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć sok z jabłek. Jabłka wymieszać z cynamonem i według uznania z rodzynkami. Jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukier do smaku.
- Na cieście wyklejonym w formie rozsmarować powidła (lub dżem). Na powidła wyłożyć jabłka.
- Ciasto kakaowe wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na jabłka.
- Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
- Na ciasto kakaowe wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.