Sernik z oreo


Pieczony sernik z ciasteczkami oreo. Kremowy, pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie i z kawałkami oreo w środku. Zachwyci nie tylko dzieci.
Składniki:
Spód:
- 165g ciasteczek typu oreo*
- 30g masła
Masa serowa:
- 750g twarogu z wiaderka lub quarku
- 250g serka mascarpone
- 150g cukru
- 36g skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- 150g ciasteczek typu oreo
Polewa:
- 250g gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 2- 3 ciasteczka typu oreo
- ok. 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka oreo (całe, razem z kremem w środku) zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek. Wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki na pół godziny.
- Przygotować masę serową. Ciasteczka pokroić na ćwiartki. Odstawić na bok. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i skrobię zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy. Ciasteczka powtykać w masę. Wyrównać powierzchnię sernika. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół.
- W międzyczasie wymieszać śmietanę z miodem na gładką masę. (Po 50 minutach pieczenia sernik powinien być ścięty z wierzchu, jeśli nie będzie piec dalej). Sernik wysunąć z piekarnika. Wyłożyć delikatnie śmietanę z miodem i piec dalej ok. 8- 10 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić na parę godzin do lodówki.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować boki ciasta. Wierzch można udekorować kawałkami lub okruchami ciasteczek.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- *Sernik można przygotować również w wersji bezglutenowej, używając ciasteczek z kremem Chocolate O`s firmy Schär. (Potrzebne będą 2 opakowania, każde po 165g).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.