Tort jogurtowo- śmietankowy z galaretkami


Lekki tort biszkoptowy z grubą warstwą lekkiej, nie za słodkiej pianki jogurtowo- śmietankowej z kawałkami różnokolorowych galaretek. Tort udekorowany jest kremem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz kawałkami galaretek. Doskonale nada się na dziecięcą imprezę lub przyjęcie urodzinowe dla dorosłych.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 120 g
- ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej (lub 120 g)
- 1 szklanka cukru (lub 200 g)
- 2 łyżki wody (w wersji bezglutenowej pominąć wodę)
Pianka jogurtowo- śmietankowa:
- 4 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
- 400 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
- 400 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 40 g cukru
- 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)
Poncz:
- ok. 1 szklanki wody
- sok z połowy cytryny (lub w wersji dla dorosłych: 50ml wódki)
- 2 łyżeczki cukru
Krem z serka mascarpone:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy. Galaretki włożyć na parę godzin do lodówki, aby stężały.
- Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny (lub wódką) i cukrem.
- Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać. Odłożyć ok. 1/3 do dekoracji.
- Przygotować piankę jogurtowo- śmietankową. Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką. Sprawdzić, czy jest wystarczająco słodkie.
- Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Pozostawić, aż jogurt zacznie tężeć.
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do tężejącego jogurtu. Na końcu wmieszać kostki galaretek.
- Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Zacisnąć obręcz do tortu. (Tort jest wysoki, obręcz tortownicy byłaby za niska). Blat nasączyć częścią ponczu i wyłożyć połowę pianki. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i wyłożyć resztę pianki. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
- Tort wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, aby pianka stężała.
- Po tym czasie przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Miksować do zgęstnienia. Za długie miksowanie spowoduje zwarzenie się kremu). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Boki i wierzch tortu posmarować kremem. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować tort. Ozdobić odłożonymi kostkami galaretki. (Do środka dałam drobno posiekaną, czerwoną galaretkę).
- Tort przechowywać w lodówce.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.