Tort szachownica


Tort w kształcie szachownicy zbudowany z jasnego i kakaowego ciasta, przełożony masą budyniową i udekorowany masą cukrową. Ciasto jasne i ciemne pokrojone jest w paski i poukładane na przemian, tworząc w przekroju wzór szachownicy.
Tort jest stabilny, łatwo podzielny i niewysoki (ma 5 cm wysokości). Można przygotować go również w wersji bezglutenowej.
Składniki na ok. 12 porcji:
Ciasto jasne:
- 120g masła
- 70g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej lub kukurydzianej
- 40g mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mleka
Ciasto kakaowe:
- 120g masła
- 70g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej lub kukurydzianej
- 20g mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 20g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mleka
Masa budyniowa:
- 2 żółtka
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
- 250g masła
Dodatkowo:
- masa cukrowa według przepisu: „Biała masa cukrowa”
- czarny barwnik spożywczy
Sposób przygotowania:
- Przygotować jasne ciasto. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. (Mąki i mleko dodawałam stopniowo, miksując na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników).
- Formę o wymiarach 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu gorące ciasto przełożyć do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaskie ciasto.
- W ten sam sposób upiec kakaowe ciasto (mieszając kakao razem z mąkami i proszkiem do pieczenia).
- Każde ciasto pociąć na 8 równych pasków, o szerokości 2,5 cm.
- Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
- Paski układać na przemian, jasny, ciemny, jasny itd. i sklejać je niegrubą warstwą masy budyniowej. Po sklejeniu ośmiu pasków, posmarować je wszystkie z wierzchu masą i układać na nich drugą warstwę, zaczynając od koloru przeciwnego niż w dolnej warstwie.
- Całość posmarować resztą masy. Tort wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cukrowej.
- Przygotować masę cukrową według przepisu: „Biała masa cukrowa”.
- Masę rozwałkować i ułożyć na torcie.
- Odciąć nadmiar masy. Część odciętej masy zagnieść z czarnym barwnikiem spożywczym na jednolitą masę. Rozwałkować ją i pociąć na kwadraty o długości 2cm. Kwadraty ułożyć na torcie w kształt szachownicy.
- Z reszty masy zrobić pionki. (Ilość pionków według uznania). Pionki ułożyć na torcie.
- Tort przechowywać w lodówce.
Uwaga:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.