Makowiec bez mąki


Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.
Składniki:
- 200g zmielonego, suchego maku
- 250ml mleka
- 200g masła
- 150g cukru pudru
- 6 jajek
- 150g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g posiekanych orzechów (opcjonalnie, użyłam włoskich)
Polewa:
- 100g czekolady
- 1 łyżeczka oleju
Dekoracja (opcjonalnie):
- krokant (posypka orzechowa lub migdałowa)
Sposób przygotowania:
- Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.
- Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.
Uwaga:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.