Makowiec bez mąki

Pyszny, wilgotny, delikatny makowiec z dodatkiem zmielonych orzechów. Sama warstwa pysznego maku, bez ciasta. Makowiec jest bezglutenowy.

Składniki:

  • 200g zmielonego, suchego maku
  • 250ml mleka
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 150g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g posiekanych orzechów (opcjonalnie, użyłam włoskich)

Polewa:

  • 100g czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Dekoracja (opcjonalnie):

  • krokant (posypka orzechowa lub migdałowa)

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i pozostawić na co najmniej 30 minut. Odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Zmielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mak, a następnie zmielone orzechy z proszkiem. Posiekane orzechy wmieszać delikatnie szpatułką.
  5. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. (Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą. Można udekorować krokantem.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Makowiec bez mąki Makowiec bez mąki Makowiec bez mąki

Powiązane przepisy