Ciasto, które zamiast mąki zawiera zmielone pierniczki w czekoladzie i orzechy. Świąteczne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto, łatwe do przygotowania. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
Ciasto:
250g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
300g pierniczków w czekoladzie, bez nadzienia (najlepiej dużych np. precle, gwiazdki, serca, u mnie w czekoladzie deserowej)
7 jajek
200g masła
175g cukru
2 łyżki przyprawy do piernika (domowej lub kupnej)
2 łyżki płynnego miodu
100ml rumu (w wersji bezalkoholowej: soku pomarańczowego lub mleka)
Polewa czekoladowa:
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dekoracja (opcjonalnie):
trochę masy marcepanowej
posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Pierniczki zmielić (np. w malakserze, Thermomixie). Wymieszać z orzechami i odstawić na bok.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką).
Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z 75g cukru i przyprawą do piernika na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo na przemian żółtka i miód. Zmniejszyć obroty na niskie i wmieszać pierniczki z orzechami. Następnie dodać rum.
Osobno ubić białka na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy zacznie lekko gęstnieć polać nią ciasto. Wstawić do lodówki.
Ciasto można dodatkowo udekorować według uznania np. masą marcepanową i posypką cukrową.