Pomarańczowy sernik na zimno


Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia z nutą pomarańczową. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga dodatku żelatyny. Ważne jest jedynie, aby użyć serka kremowego. Nie powinien to być twaróg, ani quark.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 200g herbatników pełnoziarnistych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 90g masła
Masa serowa:
- 900g serka kremowego typu Philadelphia*
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- 150g cukru pudru
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
- Herbatniki rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Wymieszać z cynamonem.
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wymieszać z rozkruszonymi ciasteczkami.
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Odstawić na bok.
- Wycisnąć sok z pomarańczy. Odmierzyć 50ml i odstawić na bok.
- Serek kremowy i śmietanę przełożyć do miski i zmiksować na gęstą, jednolitą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec miksowania dodać cukier puder, a następnie sok i skórkę z pomarańczy.
- Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.
Uwaga:
* Osoby piekące na produktach niemieckich mogą wybrać dowolny Frischkäse Doppelrahmstufe. Najczęściej używam z Lidla „Der Sahnige” Goldessa.
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok.12- 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.