Tort mandarynkowo- serowo- makowy


Pyszny, lekki, orzeźwiający tort wielosmakowy. Zrobiony jest z wilgotnego ciasta ucieranego, na który nałożony jest pyszny krem makowo- serowy z dodatkiem mandarynek. Na górze tortu ułożone są mandarynki i zalane polewą do tortów, bądź galaretką. Tort jest bogaty w różne smaki, które bardzo dobrze się ze sobą komponują.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 125g masła (lub margaryny)
- 125g cukru
- 3 jajka
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem serowo- makowo- mandarynkowy:
- 6 listków żelatyny ( = 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- ok. 350g mandarynek z puszki(waga samych owoców)
- 250g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300g serka mascarpone (lub 250g serka mascarpone + 50g serka kremowego)
- 150g gęstej, kwaśnej śmietany (ok. 10- 18%)
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 80g cukru
- 250g gotowej masy makowej
Dodatkowo:
- 1 opakowanie przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss) lub galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mąkę, mieszając tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Mandarynki odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać). Połowę mandarynek pokroić na małe kawałki.
- Słodką śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy.
- Mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier i sok pomarańczowy utrzeć na gładką masę mikserem. 2 łyżki masy serowej połączyć w osobnej misce z gotową masą makową. Odstawić na bok.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Wmieszać delikatnie bitą śmietanę i pokrojone mandarynki.
- Ciasto ucierane ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Nałożyć połowę kremu serowego. Łyżką zrobić kleksy z masy makowej i przykryć resztą kremu serowego. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Pozostałe mandarynki ułożyć w kształt kwiatków na kremie. Tortenguss wymieszać z 25g cukru i połączyć z 250ml soku z mandarynek. Ciągle mieszając zagotować. Gotową polewę pozostawić na chwilę, aby lekko przestygła i wylać na tort (lub przygotować galaretkę w 250ml wody. Lekko tężejącą wylać na ciasto). Tort wstawić do lodówki.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Tina. Sonderheft".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.