Cynamonowe słońce z ciasta francuskiego


Słodka przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożyłam cukrem z cynamonem. Proste, a jakże smaczne. Jako nadzienie będzie tutaj pasował również krem orzechowo- czekoladowy, czy masa makowa.
Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- ok. 1 łyżeczki masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- Cukier wymieszać z cynamonem.
- Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.
- Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem.
- Przykryć drugim, wyciętym kołem. Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.
- Każdy promień skręcić 3- krotnie.
- Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.