Szarlotka na styl niemiecki (Gedeckter Apfelkuchen)


Zwana w Niemczech pod nazwą „Gedeckter Apfelkuchen”. Klasyczna, jaką można znaleźć w cukierniach. Jest wysoka, pieczona w tortownicy, z dużą ilością nadzienia, przykryta również ciastem kruchym, najczęściej polukrowanym. W nadzieniu powinny być widoczne kawałki jabłek. W najsmaczniejszej według mnie wersji, jabłka posklejane są budyniem ugotowanym na soku jabłkowym.
Poniżej przedstawiam Wam moją wersję tego ciasta. Postarałam się odzwierciedlić smak najlepszej szarlotki jaką jadłam w niemieckiej kawiarni. Szarlotka jest pyszna. Powinniście być z niej zadowoleni. Polecam do jej przygotowani użyć szarej renety.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła
- 80g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek (polecam szarą renetę)
- 4 łyżki soku z cytryny (potrzeba jest 1 cytryna)
- 70g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 300ml soku jabłkowego
- 40g cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Lukier:
- pomarańcza
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Z mąki, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, cukru, jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1- 2 godziny.
- Ciasto wyciągnąć z lodówki. 1/3 część ciasta zagnieść ponownie i rozwałkować na papierze do pieczenia. Na cieście położyć zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm i przy pomocy nożyka wyciąć koło. Pozostałe skrawki połączyć z resztą ciasta, a przygotowane koło wstawić do lodówki.
- Resztę ciasta zagnieść i wykleić nim dno i boki tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. (Boki formy wykleić wysoko, na ok. 4cm wysokości). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.
- Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, rodzynki i wymieszać. Odstawić na bok.
- Trochę soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami.
- Ciasto wyklejone na dnie formy posypać bułką tartą. Wyłożyć chłodną masę jabłkową. Na jabłka położyć wcześniej wycięte koło z ciasta (układając je papierem do góry i następnie ściągając papier). Brzegi ciasta skleić. Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto powinno się zarumienić). Wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimną szarlotkę wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
- Przygotować lukier. Ponad pół szklanki cukru pudru wymieszać z taką ilością wyciśniętego soku z pomarańczy, aby powstał lejący, ale dość gęsty lukier. Przy pomocy pędzelka silikonowego rozprowadzić lukier na cieście. Pozostawić, aż zastygnie.
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.