Sernik truflowy


Pyszny, kremowy i czekoladowy sernik, upieczony na ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej użyłam twarogu z wiaderka i serka mascarpone, aby sernik był bardziej kremowy. Zrobiłam go z mleczną czekoladą i udekorowałam truflami z mlecznej czekolady. Sernik jest słodki, ale nie przesłodzony. Zwolennikom czekolady, a szczególnie mlecznej na pewno będzie smakował.
Jeśli planujecie udekorować sernik domowymi truflami, należy masę na trufle przygotować co najmniej parę godzin wcześniej, a najlepiej dzień wcześniej.
Składniki:
Spód:
- 150g ciasteczek maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
- 1 łyżka kakao
- 60g roztopionego masła
Masa serowa:
- 500g twarogu z wiaderka lub quarku
- 500g serka mascarpone
- 150g cukru
- 4 jajka
- 200g czekolady mlecznej
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Polewa:
- 100g czekolady mlecznej
- 20ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 20g masła
Dodatkowo (opcjonalnie):
- trufle z mlecznej czekolady (kupne lub domowe z przepisu: „Trufle z mlecznej czekolady”)
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
- Pokruszone ciasteczka wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Przygotować masę serową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Dodać chłodną, ale płynną czekoladę i zmiksować krótko.
- Masę serową wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
- Czekoladę posiekać i razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Polewą polać brzeg wierzchu sernika. Udekorować truflami.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.