Tort naleśnikowy z kremem z mascarpone

Tort z klasycznych i kakaowych naleśników. Przełożony jest lekkim kremem z serka mascarpone i śmietany. Obłożony czekoladową polewą i udekorowany świeżymi owocami i startą czekoladą.
Tort składa się z 25 naleśników, ma średnicę 15 cm i jest wysoki na 8 cm.
Składniki:
Jasne ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:
- 150g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 350ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Kakaowe ciasto naleśnikowe na ok. 17 sztuk:
- 140g mąki pszennej
- 10g kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- 350ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 350g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g truskawek (można pominąć i dodać o 50g więcej śmietany)
Ganache:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji
- trochę startej białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Przygotować jasne ciasto naleśnikowe. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko). Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
- Na patelni o średnicy dna ok. 15 cm usmażyć naleśniki. (Smażyłam na małej ilości oleju. Wyszło mi dokładnie 17 sztuk).
- W ten sam sposób przygotować kakaowe naleśniki.
- Przygotować krem. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na puree. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać cukier puder i wlać zmiksowane truskawki.
- Kremem przełożyć naleśniki, układając na zmianę raz ciemny, raz jasny naleśnik. (Kremu wystarczyło mi na 25 naleśników).
- Tort wstawić do lodówki.
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
- Ganache posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować owocami i startą czekoladą.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.