Ciasto czekoladowe z kremem adwokatowym i owocami

Mocno czekoladowe, ciężkie i zbite ciasto pokryte pysznym, lekkim kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i adwokata. Udekorowane dowolnymi owocami sezonowymi. Ja użyłam malin, czereśni i truskawek. Chcąc jeszcze bardziej wzbogacić ciasto, możecie kawałki przed podaniem polać z wierzchu dodatkowo adwokatem.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 200g masła
- 200g czekolady gorzkiej
- 120g cukru
- 3 jajka
- 250ml maślanki
- 300g mąki pszennej
- 50g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250g serka mascarpone
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 100ml gęstego adwokata
Dodatkowo:
- świeże owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Masło, połamaną na kawałki czekoladę i cukier roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Do lekko ciepłej lub chłodnej masy, miksując, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać maślankę. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodać mieszankę mąki. (Po dodaniu mąki miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników).
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wyłożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder, a na końcu wlać cienkim strumieniem adwokata.
- Krem wyłożyć na zimne ciasto. Udekorować owocami.
- Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.