Fasolowe blondie z truskawkami

Lekkie, wilgotne ciasto, którego głównym składnikiem jest biała fasola z puszki. Nie jest ona wyczuwalna w cieście. Żadna z osób testujących nie podejrzewała co to ciasto kryje w sobie. Dzięki fasoli, ciasto zawiera sporą porcję białka. Nie ma w nim ani grama mąki, przez co jest również bezglutenowe. Udekorowałam je plasterkami truskawek co korzystanie wpływa na smak i wygląd ciasta.
Składniki na ok. 16 porcji:
- 1 puszka białej fasoli (waga po odsączeniu: 250g)
- 3 jajka
- 100g białej czekolady
- 50g cukru
- ok. 120g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić na bok.
- Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej.
- 250g odsączonej fasoli przełożyć do miski. Dodać żółtka i cukier. Zmiksować blenderem (lub malakserem) na gładką masę. Dodać płynną, ale chłodną czekoladę. Ponownie zmiksować blenderem.
- Dodać pianę z białek i wmieszać ją delikatnie szpatułką.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20x 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ułożyć plasterki truskawek.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 30 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.