Tarta z rabarbarem i bezą

Chrupiące ciasto kruche z rabarbarem pod puszystą pianką bezową. Klasyczne połączenia kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy. Ciasto pachnie również delikatnie pomarańczą, która wzbogaca smak ciasta.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 40g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 100g masła
Warstwa rabarbarowa:
- 700g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić ok. 1kg rabarbaru)
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
Beza:
- 3 białka
- 150g cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do lekkiego zarumienienia się ciasta ok. 5 minut.
- W tym czasie przygotować warstwę rabarbarową. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 1cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do miski, wymieszać ze skórką pomarańczową, cukrem i skrobią.
- Na podpieczone ciasto (może być gorące) wyłożyć rabarbar i podpiec ok. 15 minut.
- W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
- Bezę wyłożyć na rabarbar. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę piekarnika do 150°C. Piec ok. 50 minut. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz).
- Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 40 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 1,5 godziny |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 30 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.