Sernik kokosowy

Pyszny, kremowy, słodki sernik kokosowy. Pieczony jest bez dodatku mąki, a więc również idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Składa się z delikatnej warstwy kokosowej. Warstwa ta to nic innego jak beza kokosowa, z której robię kokosanki. Druga połowa ciasta to warstwa serowa przygotowana z twarogu wiaderkowego i mleka kokosowego z puszki. Sernik udekorowany jest skromnie aromatyczną, kokosową posypką, przyklejoną do roztopionej, białej czekolady.
Składniki:
Beza kokosowa:
- 200g wiórków kokosowych
- 50g masła
- 100g cukru
- 2 białka
Masa serowa:
- 700g twarogu z wiaderka*
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 150g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Posypka kokosowa:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- ok. 30g czekolady białej
Sposób przygotowania:
- Przygotować bezę kokosową. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
- Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Bezę kokosową wyłożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż beza się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę serową. Twaróg, mleko kokosowe, cukier, jajka i budyń w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony spód.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół). Na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C. (Wierzch sernika powinien być ścięty). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny sernik wstawić na noc do lodówki.
- Przygotować posypkę kokosową. Masło roztopić. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć chwilę, aż wiórki lekko się przyrumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (Jeśli będzie bardzo gęsta, można dodać odrobinę oleju).
- Na serniku zrobić nacięcia z góry nożem, aby zaznaczyć kawałki. Na każdym kawałku zrobić kleks z czekolady i od razu płynną czekoladę posypać posypką kokosową.
Smacznego.
* Użyłam twarogu sernikowego o zawartości tłuszczu 18% firmy Piątnica. Kupiłam go w Biedronce. Ser jest gęsty.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 30 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 65 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |