Czekoladowa babka budyniowa

Babka pieczona na czekoladowych budyniach w proszku. To ta sama babka co Waniliowa babka budyniowa, tylko że tutaj użyłam budyni czekoladowych i zwiększyłam troszkę ilość cukru.
Użyłam budyniu o smaku czekolady gorzkiej, ale może być również zwykły budyń czekoladowy. Wybierając budynie bezglutenowe, otrzymamy bezglutenową babkę.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 240g masła (ewentualnie margaryny)
- 5 opakowań budyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- 150g czekolady np. gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju
- posypka czekoladowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
- Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
- Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Polewą polać wierzch ciasta. Posypać posypką czekoladową.
Smacznego.
* Piekłam w formie z kominkiem o średnicy 26cm, pojemność ok. 2,75l. Forma była za duża. Ilość ciasta sięgała lekko ponad połowę. Piekłam babkę 30 minut.
Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta domowe" B. Bytnerowiczowa
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 40- 50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |