Waniliowa babka budyniowa

Babka pieczona jest bez dodatku mąki. Zamiast niej wypiek bazuje na budyniach waniliowych w proszku. To dzięki nim ma piękny żółty kolor. Jeśli wybierzecie budynie bezglutenowe, otrzymacie bezglutenową babkę. Babka jest bardzo smaczna, miękka i puszysta.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 240g masła (ewentualnie margaryny)
- 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- ok. ½ cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- posypka cukrowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
- W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
- Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
- Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. Lukrem polać wierzch ciasta. Posypać posypką cukrową.
Smacznego.
* Piekłam w formie z kominkiem o średnicy 26cm, pojemność ok. 2,75l. Forma była za duża. Ilość ciasta sięgała lekko ponad połowę. Piekłam babkę 30 minut.
Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta domowe" B. Bytnerowiczowa
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 40- 50 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.