Tort świnka

Tort urodzinowy w kształcie świnki. Składa się z cytrynowego ciasta ucieranego, przełożonego marcepanową masą budyniową. Udekorowany został masą z pianek marshmallows. Tort zrobiłam na roczek córeczki, która była zachwycona, pokazując ciągle paluszkiem na świnkę :)
Do upieczenia ciasta potrzebna jest głęboka, metalowa miska o górnej średnicy 20- 21cm. (Moja ma pojemność 3 litry).
Tort utrzymuje się w lodówce przez parę dni.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 4 jajka
- 200g cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- 250g oleju roślinnego np. rzepakowego
- 250g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: 180g mąki kukurydzianej lub jaglanej i 70g skrobi ziemniaczanej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 500ml mleka
- 3 żółtka
- 50g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 200g masy marcepanowej
Masa maślana:
- 150g masła
- 100g białej czekolady
Dodatkowo:
- Masa z pianek marshmallows
- 2 drażetki brązowe M&M's (na oczy)
- czerwony barwnik spożywczy w żelu
- 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Dodać startą skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 15 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Zimne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały trzy blaty.
- Przygotować masę budyniową. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i budyniem w proszku. Dodać do gotującego się mleka razem z masą marcepanową, szybko mieszając, aby nie powstały grudki i marcepan się rozpuścił. (Można garnek ściągnąć na chwilę z pieca i mieszać, aż do rozpuszczenia się marcepanu). Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. (Należy budyń przemieszać od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za dużo, aby nie rozrzedzić masy).
- Zimną lub lekko ciepłą masą przełożyć ciasto. Ciasto wstawić do lodówki, aż masa zastygnie.
- Przygotować masę maślaną. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. (Czekolada powinna być chłodna, ale jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną czekoladę.
- Zaokrąglić nożem wierzch tortu. Masą posmarować tort. Wstawić do lodówki.
- Przygotować masę z pianek marshmallows. Masą obłożyć tort. Z pozostałej masy zrobić uszy, ryjek, ogonek i racice. (Ogonek to wałek z masy skręcony i usztywniony wykałaczką. Ryjek wycięłam literatką, a dziurki zrobiłam okrągłą tylką). Uszy, ryjek i oczy zostały przyklejone do tortu wodą.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować paterę, zabrudzając troszkę świnkę. Na płynnej czekoladzie ułożyć racice.
- Ciasto wstawić do lodówki.
Smacznego.
Przepis inspirowany zdjęciem ze strony: www.igottatrythat.net
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.