Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą


Soczysta babka trójkolorowa. Składa się z ciasta pomarańczowego, kakaowego i orzechowego. Babka jest pyszna, wilgotna, puszysta i prosta do przygotowania.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka (rozmiar M)
- 250 g cukru
- 200 ml oleju np. rzepakowego
- 200 ml soku pomarańczowego (użyłam z kartonu)
- 300 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 60 g zmielonych orzechów laskowych
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę (o średnicy 22 cm) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
- Jajka i cukier ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera. Wlewać na przemian i stopniowo olej i sok.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- ⅓ ciasta wyłożyć do formy.
- Pozostałe ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać kakao, a do drugiej orzechy. Oba ciasta wyłożyć na jasne ciasto, wykładając jedno obok drugiego. (Ciasto kakaowe i orzechowe są cięższe od jasnego i zatopią się częściowo w nim, co spowoduje powstanie wzoru marmurkowego).
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
- Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 5 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Babkę polać polewą.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Lea Spezial. Backspaß im Frühling".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.