Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą

Soczysta babka trójkolorowa. Składa się z ciasta pomarańczowego, kakaowego i orzechowego. Babka jest pyszna, wilgotna, puszysta i prosta do przygotowania.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 250 g cukru
  • 200 ml oleju np. rzepakowego
  • 200 ml soku pomarańczowego (użyłam z kartonu)
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g zmielonych orzechów laskowych

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę (o średnicy 22 cm) wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką.
  2. Jajka i cukier ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
  3. Zmniejszyć obroty miksera. Wlewać na przemian i stopniowo olej i sok.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  5. ⅓ ciasta wyłożyć do formy.
  6. Pozostałe ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać kakao, a do drugiej orzechy. Oba ciasta wyłożyć na jasne ciasto, wykładając jedno obok drugiego. (Ciasto kakaowe i orzechowe są cięższe od jasnego i zatopią się częściowo w nim, co spowoduje powstanie wzoru marmurkowego).
  7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 45- 50 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  8. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 5 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Babkę polać polewą.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Lea Spezial. Backspaß im Frühling".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą Babka marmurkowa z orzechami i pomarańczą