Tort wiśniowy na winie

Aromatyczny tort świąteczny. Jest lekki, bardzo smaczny, a dzięki winu i cynamonowi pachnący świętami. Nie jest trudny do wykonania. Czekoladowe, aromatyczne ciasto przełożone jest nadzieniem wiśniowym, udekorowane bitą śmietaną i czekoladą.
Składniki:
Na ciasto:
- 125g masła lub margaryny
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3-4 krople aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 75ml wina czerwonego, półsłodkiego
- 125g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki kakao
- 1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g startej na tarce gorzkiej czekolady
Nadzienie:
- 2 łyżki cukru
- 1 słoik wiśni bez pestek (720ml)
- 30g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500g słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 opakowania śmietan-fix
- czekolada gorzka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Następnie dodać wino.
- Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać w miseczce. Miksując na najniższych obrotach dodać do utartej masy. Kolejno dodać startą czekoladę.
- Formę (ok. 24cm średnicy, u mnie w kształcie serca) wysmarować margaryną i posypać mąką.
- Wyłożyć ciasto do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C,.
- Ciasto po upieczeniu pozostawić na chwilę w formie, a następnie wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować nadzienie. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć ¼ litra soku. Kilka wiśni odłożyć do dekoracji.
- 2 łyżki cukru, mąkę ziemniaczaną i 6 łyżek soku z wiśni wymieszać. Resztę soku i 0,5 łyżeczki cynamonu zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i sokiem i ugotować kisiel. Dodać wiśnie.
- Gotowe ciasto przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
- Założyć obręcz na formę. Wyłożyć do niej spodni krążek i rozłożyć wiśnie z kisielem. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.
- Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania śmietan-fixy i 2 łyżeczki cukru waniliowego.
- Śmietaną, wiśniami i czekoladą ozdobić tort.
Przepis pochodzi z gazety "Tina Sonderheft. Backen".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
320 kcal/ 1340kJ Białko: 3g, Tłuszcz: 20g, Węglowodany: 31g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.