Chlebek bananowy

15 Komentarzy
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy (Banana Bread) to słodki, wilgotny chlebek/ ciasto o smaku bananowym. Do jego przygotowania wykorzystujemy przejrzałe banany.

Skorzystałam z przepisu Cynthii Barcomi, która piecze ten chlebek od ponad 35 lat. Chlebek można wzbogacać o różne dodatki. Cynthia proponuje wybrać z poniższej listy 2- 3 dodatki. Wśród nich znajdziemy: czekoladę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, ananasa i imbir. Ja wybrałam pierwsze trzy dodatki z listy.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4- 5 mocno dojrzałych bananów
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Do wyboru 2- 3 dodatki:

  • 100 g czekolady białej lub ciemnej posiekanej na grube kawałki
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g podprażonych wiórków kokosowych
  • 60 g posiekanych orzechów makadamia
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonego ananasa
  • 50 g kandyzowanego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Banany rozgnieść widelcem i odmierzyć 400 ml. (Ja zmiksowałam blenderem na puree).
  2. Mąkę wymieszać z sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie ubijać dalej przez 2 minuty.
  4. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatne rozgniecione banany. Następnie wmieszać delikatnie przygotowaną mąkę.
  5. Na końcu wmieszać wybrane 2 lub 3 dodatki.
  6. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 185°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto pozostawić na 10 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backen. I Love Baking", Cynthia Barcomi.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 13

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chlebek bananowy Chlebek bananowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 1 lat temu
    Czemu podczas ucierania masła z cukrem ,a następnie po dodaniu dwóch jajek i miksowaniu 2 min masa wyglądała jakby się "zważyła"?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Może się zwarzyć. Nic nie szkodzi. Proszę kontunuować. Mam nadzieję, że składniki są ocieplone do temperatury pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Halina Sowa · 3 lat temu
    Pyszny!!! Z gorzką czekoladą, migdałami, orzechami i wiórkami kokosowymi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 4 lat temu
    Robilam pierwszy raz, nie wiem czemu ale wyszedl mi bardzo mokry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Chlebek wyszedl idealny, bez jakichkolwiek modifikacji💕!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna Woźniak-Głowacz · 4 lat temu
    Oprócz mąki pszennej ( i kukurydzianej) jaką mąkę lub mąki bezglutenowe można zastosować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mateusz · 3 lat temu
      Polecam mąkę owsianą. Bez glutenu, a do tego bogata w błonnik i białko ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 lat temu
    a gdzie tu w przepisie jest proszek do pieczenia? Bez tego to chyba tylko zakalec...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jest soda oczyszczona.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gość · 4 lat temu
        Zrobiłam wczoraj, ale na wszelki wypadek sypnęłam mniej sody, a dodatkowo łyżeczkę proszku do pieczenia. Nie miałam zbyt wiele dodatków, więc dodałam tylko pierwsze 2 - czekoladę i orzechy. Chlebek bananowy wyszedł idealny, dokładnie taki, jak na zdjęciu! :) "Jakie pyszne!" - powiedział mój 2-latek :) Przepyszne!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 4 lat temu
      Proszek do pieczenia do mąka z sodą przecież...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Estera · 6 lat temu
    Troszke go dłużej przytrzymałam w obawie przed zakalcem ale wyszedł super! wilgotny delikatny pychaaa:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 lat temu
    Niestety wyszedł mi zakalec. Ciasto wygląda jak murzynek a nie tak jak na zdjęciu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 7 lat temu
    Wyszedł pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzik · 9 lat temu
    Wyszedł przepyszny, przepis rewelacja :-)