Chlebek bananowy


Chlebek bananowy (Banana Bread) to słodki, wilgotny chlebek/ ciasto o smaku bananowym. Do jego przygotowania wykorzystujemy przejrzałe banany.
Skorzystałam z przepisu Cynthii Barcomi, która piecze ten chlebek od ponad 35 lat. Chlebek można wzbogacać o różne dodatki. Cynthia proponuje wybrać z poniższej listy 2- 3 dodatki. Wśród nich znajdziemy: czekoladę, orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki, ananasa i imbir. Ja wybrałam pierwsze trzy dodatki z listy.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 125g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4- 5 mocno dojrzałych bananów
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Do wyboru 2- 3 dodatki:
- 100 g czekolady białej lub ciemnej posiekanej na grube kawałki
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g podprażonych wiórków kokosowych
- 60 g posiekanych orzechów makadamia
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonego ananasa
- 50 g kandyzowanego imbiru
Sposób przygotowania:
- Banany rozgnieść widelcem i odmierzyć 400 ml. (Ja zmiksowałam blenderem na puree).
- Mąkę wymieszać z sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie ubijać dalej przez 2 minuty.
- Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatne rozgniecione banany. Następnie wmieszać delikatnie przygotowaną mąkę.
- Na końcu wmieszać wybrane 2 lub 3 dodatki.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 185°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto pozostawić na 10 minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Backen. I Love Baking", Cynthia Barcomi.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 13 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.