Tarta czekoladowa z creme fraiche

Mocno czekoladowa i kremowa tarta, o delikatnym posmaku kawowym. Głównym jej składnikiem jest gorzka czekolada i śmietana creme fraiche. Jeśli byłby problem z dostępnością tej śmietany to można przygotować ją samemu według tego przepisu: „Creme Fraiche”.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 190g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 120g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 30g zmielonych migdałów (lub orzechów)
Krem czekoladowy:
- 300g gorzkiej kuwertury lub czekolady
- 60g masła
- 200g Creme fraiche (kupna lub z przepisu: Creme Fraiche)
- 60ml espresso (lub 50ml likieru kawowego)
Dekoracja:
- na przykład: starta czekolada na wiórki, maliny i listki mięty
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wymieszać z kakao. Dodać pokrojone na kawałki masło i resztę składników i zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Formę na tartę o średnicy 26cm (u mnie 28cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. (Polecam formę na tartę z wyciąganym dnem). Ciasto rozwałkować (na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej) i wykleić nim formę, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec dalej ok. 5- 10 minut, aż ciasto będzie upieczone. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem czekoladowy. Kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Creme fraiche przełożyć do garnka i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wlewać powoli, ciągle mieszając, do roztopionej czekolady z masłem. Na końcu wmieszać powoli espresso. Krem pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie wylać na upieczony spód. Gdy całkowicie ostygnie, wstawić tartę do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Udekorować dowolnie.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki: „Die große Bildbackschule- Schritt für Schritt backen lernen”.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 50 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 30 minut |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 30 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.